Tier laat gebruikers de batterij van deelscooters vervangen. Hiervoor krijgen de gebruikers gratis rijminuten. Het is een slimme zet, want het verwisselen van batterijen is een van de grootste kostenposten voor aanbieders.

Batterij wisselen in ruil voor gratis minuten

De nieuwste elektrische steps van Tier hebben door de gebruiker te verwisselen batterijen. In winkels heeft het bedrijf zogenaamde Powerboxes geplaatst. Daarin worden batterijen opgeladen, tot 8 tegelijkertijd. Wie gratis rijminuten wil verdienen ziet op de kaart in de app welke steps een nieuwe accu nodig hebben. Vervolgens rijd je met deze step naar een winkel met de Powerbox. Daar vervang je de batterij voor een volle batterij, en ontvang je gratis rijminuten. Er is geen maximum aan het aantal batterijen dat je kunt verwisselen.

Tijdrovende operatie

Gebruikers de batterijen van een step laten opladen is geen gek idee. Op de voertuigen na is het verwisselen van de batterij de grootste uitgave voor aanbieders van deelmobiliteit. Nederlandse aanbieders hebben daarvoor werknemers in dienst, die rond rijden in auto’s of bakfietsen om lege batterijen te verwisselen voor volle. Door dit de gebruikers zelf te laten doen besparen ze een hoop kosten. Bovendien helpt het winkels ook aan extra potentiële klanten. Belangrijk is wel dat de aanbieder personeel blijft laten rondrijden in steden. Tijdens het verwisselen van batterijen ziet personeel namelijk ook het voertuig, en kan dan beslissen dat deze een onderhoudsbeurt nodig heeft. Daarvoor zullen de bedrijven wel personeel moeten behouden.