MaaS app Gaiyo heeft Tier volledig geïntegreerd in haar app. Dat betekent dat je niet alleen de beschikbaarheid van Tier voertuigen in de app kunt zien, maar ook met Gaiyo voor je ritten met Tier kunt betalen. Dat is voor consumenten enorm handig, maar strategisch gezien is het spannend voor aanbieders van deelmobiliteit.

Gaiyo integreert Tier volledig

Gaiyo gebruikte al de beschikbaarheid van scooters van Felyx, Go Sharing en Check in haar overzicht. Nu voegt het de nieuwste aanbieder Tier daar ook aan toe. Maar waar voor de drie oudere aanbieders alleen beschikbaarheid getoond kon worden in het reisadvies, gaat dit voor Tier verder. Wie Gaiyo gebruikt kan namelijk ook via Gaiyo betalen. Daarvoor is geen Tier account meer nodig.

Over Gaiyo

Gaiyo is een MaaS app, een routeplanner die niet alleen de route naar een bestemming bepaalt, maar ook welke vervoerder je het beste kan nemen. Naast deelscooters neemt de app ook treinen, deelauto’s, de tram en metro mee in zijn advies. Door de diepe integratie met Tier kun je nu je volledige reis met Gaiyo betalen. Dat doe je vanuit je Gaiyo wallet.

Dilemma voor aanbieders

Voor gebruikers is zo’n MaaS app de heilige graal. Niet langer zijn tientallen verschillende apps en accounts nodig. Wanneer je vervoer nodig hebt, kun je dat direct vanuit een app als Gaiyo boeken en betalen. Voor aanbieders van deelmobiliteit is integratie met een MaaS app echter spannender. Het risico is namelijk dat je je merkwaarde verliest. Op dit moment gebruiken gebruikers van Felyx de scooters van Felyx omdat dat de enige app is waar ze een account hebben. 100% van de ritten van deze gebruiker zijn daardoor met Felyx. Met een MaaS app zal de gebruiker elke keer de dichtstbijzijnde scooter gebruiken. De ene keer is dat Felyx, andere keren een scooter van de concurrentie. Wie de gebruiker op #1 heeft staan doet er goed aan om samen te werken met MaaS apps, maar dat is strategisch gezien niet altijd het verstandigst.