Baqme haalt geld op via crowdfunding. Het geld uit de lening met 5,8% rente zal worden gebruikt voor extra bakfietsen in Rotterdam en Den Haag. Het informatiememorandum geeft interessante inzichten in de groei van Baqme.

Gebruikers kunnen investeren in lening aan Baqme

In totaal wil Baqme maximaal €400.000 ophalen middels crowdfunding. Dit zal gaan in de vorm van een lening. Investeerders leggen minimaal €250 in, en ontvangen jaarlijks netto 5,8% rente. De lening loopt 5 jaar. Naast rente ontvangen investeerders ook rijminuten voor Baqme. Wie €250 investeert ontvangt 50 rijminuten, voor €500 ontvang je 150 rijminuten en investeer je €1000 of meer dan ontvang je 300 rijminuten.

Het opgehaalde bedrag wil Baqme gebruiken om de vloot bakfietsen in Rotterdam en Den Haag uit te breiden. Momenteel rijden 85 fietsen in de twee steden rond. Met de lening wil het bedrijf 155 extra bakfietsen kopen. Ook als minder dan €400.000 opgehaald wordt gaat de financiering door. Het minimum bedrag is €250.000. Op moment van schrijven is al €247.250 opgehaald voor de lening.

Inzicht in gebruik in informatiememorandum

Baqme informeert investeerders over het bedrijf via het informatiememorandum, dat vanaf de crowdfunding website gedownload kan worden. Daar staan interessante cijfers in. Baqme bestond in juli pas een half jaar, maar toch maakten gebruikers al meer dan 2.000 ritten. Deel je dat door 85 bakfietsen, dan is elke bakfiets gemiddeld goed voor een rit per dag. Dat is netjes voor een bedrijf dat pas een half jaar bestaat. Maar het toont ook hoe groot het gebruik kan worden: zo wordt een Check scooter gemiddeld 5 tot 8 keer per dag gebruikt volgens de gemeente Groningen.

Baqme geeft ook aan dat de deelbakfiets een hoop autoritten vervangt. Uit eigen onderzoek van Baqme blijkt dat meer dan 50% van de Baqme ritten een autorit vervangt. Dat is hoger dan voor de deelscooter: de gemeente Groningen heeft ook bekend gemaakt dat dit slechts 18% is voor de deelscooter. Dit volgt ook uit onze afstand-bagage matrix: met scooter en elektrische bakfiets kan in dezelfde tijd dezelfde afstand afgelegd worden, maar met een bakfiets kan veel meer bagage meegenomen worden.

Ook interessant zijn de dagpassen van Baqme. In plaats van per minuut betalen kun je dan de bakfietsen onbeperkt gebruiken op een dag. Dit kost €24, en 5% van de omzet komt uit deze dagpassen. Zo’n dagpas is iets wat andere aanbieders van deelmobiliteit zeker kunnen overwegen om in te voeren.

Risicovolle investering, maar goede voorwaarden

Hoewel een investering in Baqme erg positief klinkt, zijn er wel risico’s aan gebonden. Als het bedrijf failliet gaat, is er kans dat het de lening niet meer kan betalen en dat je een deel van je geld kwijt bent. Het crowdfunding platform geeft dan ook aan dat je niet meer dan 10% van je vermogen moet investeren in crowdfunding projecten. Om het risico te verbinden hebben de investeerders via de lening wel het eerste pandrecht op de bakfietsen. Bovendien stelt de oprichter 20% van het opgehaalde bedrag als borg: hij betaalt bij faillissement dan uit eigen zak 20% terug.