De gemeente Groningen kondigt nieuwe regels aan voor deelscooters in de stad. Gebruikers moeten minimaal 18 jaar zijn, en ’s nachts mag niet gereden worden. Ook moeten er altijd scooters beschikbaar zijn bij stations en P+R terreinen.

Minder scooters vanaf 1 januari

De gemeente Groningen heeft nieuwe voorwaarden opgesteld voor deelscooter aanbieders. De nieuwe regels gaan in vanaf 1 januari, als de nieuwe APV in gaat. Momenteel zijn 460 scooters van GO Sharing en Felyx in de stad te vinden. De gemeente wil in de toekomst twee aanbieders houden, maar met 200 scooters per aanbieder.

Minimaal 18 jaar en ’s nachts geen ritten

Om de veiligheid te verhogen moeten gebruikers daarna minimaal 18 jaar zijn. Bovendien mogen de scooters in de nacht niet gebruikt worden. De huidige gebruikers in Groningen zijn gemiddeld 25 jaar oud.

Altijd scooters bij stations en P+R terreinen

Een laatste voorwaarde waar we erg enthousiast van worden is de verplichting voor aanbieders om te zorgen dat er altijd deelscooters beschikbaar zijn op stations en P+R terreinen. Hierdoor worden de scooters nog meer een alternatief voor de auto.

Aanbieders zoals GO Sharing verplaatsen nu zo min mogelijk scooters. Zorgen voor beschikbaarheid bij stations gaat hen dus extra geld kosten. In ruil daarvoor kunnen gebruikers er wel op vertrouwen dat er altijd scooters beschikbaar zijn. Zo gaat het gebruik waarschijnlijk omhoog door de regel.

Per direct minder scooters en ’s nachts niet gebruiken

Tot de APV van kracht is mogen beide aanbieders slechts 150 scooters in de stad hebben staan. Bovendien zijn ritten in de nacht per direct verboden. Dit om chaos te voorkomen tot de nieuwe regels ingevoerd zijn.