Check lanceert een nieuwe feature om parkeeroverlast te voorkomen. Gebruikers kunnen verkeerd geparkeerde scooters melden. Na drie waarschuwingen kan de gebruiker tijdelijk geen gebruik meer maken van de scooters.

Parkeer Check

Deelscooter startup Check heeft deze week de Parkeer Check geïntroduceerd. Hiermee kan iedereen met een druk een foutgeparkeerde scooter melden. Wanneer je een scooter tegenkomt die niet op de juiste plek staat open je de app, klik je op de scooter en vind je linksonder in beeld een knop om de scooter te rapporteren.

Vervolgens maak je een foto van de scooter, die naar het bedrijf wordt doorgestuurd. Kun je de knop niet vinden, update je app dan naar de laatste versie.

Overlast voorkomen in de publieke ruimte

Zowel fietsers als scooters mogen overal geparkeerd worden zolang er geen parkeerverbod geldt. Dit is dus ook het geval voor de scooters van Check. Maar dat betekent niet dat elke parkeerplek geschikt is. Check wil niet dat er geparkeerd wordt op plekken waar anderen er last van hebben, zoals voor een deur of midden op de stoep. Om die reden is de Parkeer Check in het leven gebracht.

Concurrent GO Sharing besteedt al langere tijd aandacht aan dit probleem. Bij GO Sharing moet de gebruiker na elke rit een foto maken van de geparkeerde scooter. Check kiest bewust voor een andere opzet. Het bedrijf wil het gebruiken van de scooter zo makkelijk mogelijk maken. Daarom moet niet na elke rit een foto gemaakt worden, maar alleen als je een foutgeparkeerde scooter tegenkomt.

Waarschuwing bij fout parkeren

Wordt een scooter doorgegeven als foutief geparkeerd dan ontvangt de laatste gebruiker een waarschuwing over het parkeren. Na drie waarschuwingen mag de gebruiker (tijdelijk) geen scooters meer huren. Hoelang dit verbod geldt is onduidelijk. Moet Check de scooter verplaatsen omdat hij echt in de weg staat, dan krijg je een boete van €50.