Jump heeft een tool voor de bestuurders van Brussel beschikbaar gemaakt. In de tool wordt aangegeven waar Jump gebruikers fietsen. Zo kan de Brusselse overheid de fietspaden verbeteren op basis van data.

Online dashboard

De tool is een online dashboard, die ook voor anderen te benaderen is. De New Mobility Heatmap geeft weer waar in Brussel gefietst wordt. Gebruikers kunnen filteren op weekdagen of weekenden, en per uur zien waar er gefietst wordt. De bestaande fietspaden in de stad kunnen ook op de kaart weergegeven worden. Door dit te alten overlappen zien gebruikers waar op welke momenten veel fietsers zijn, en waar dus potentie is voor extra fietspaden.

Gebasseerd op data van Jump

De data waarop de tool gebaseerd is komt van Jump, dat deelfietsen verhuurt. Deze fietsen zijn free floating, wat betekent dat ze overal geparkeerd kunnen worden en de huur beëindigt. Hierdoor geeft de data van Jump gebruikers goed weer waar ritten beginnen, eindigen en welke route gefietst wordt. Uiteraard is alle data volledig geanonimiseerd en kunnen geen individuele ritten bekeken worden.

Visie Jump en Uber

De nieuwe tool past bij de visie van Jump en moederbedrijf Uber. Uber begon als alternatieve taxi-app. inmiddels richt het zich niet meer alleen op taxiritjes, maar op vervoer in het algemeen. Zo heeft een een divisie die zich richt op vrachtwagentransport en kocht Uber in 2018 Jump. Ook geeft de app in sommige steden OV-tijden aan. Zo kun je de Uber app voor steeds meer vervoersmiddelen gebruiken. Het idee is dat de Uber app de nieuwe Google Maps wordt voor iedereen die zich wil verplaatsen.

In de Benelux in Brussel en Rotterdam

Negen maanden geleden startte Jump met de verhuur van deelfietsen in Brussel. Inmiddels rijden er 1200 knalrode fietsen rond in de stad. Ook in Rotterdam is de dienst actief met haar fietsen. In Rotterdam concurreert het bedrijf vooral met aanbieders van elektrische scooters, zoals Felyx.