De gemeente Rotterdam wil voorkomen dat deelfietsen en deelscooters voor chaos in de stad zorgen. Daarom werkt het vanaf nu met een vergunningensysteem. In totaal laat de stad 6.500 deelvoertuigen toe, waaronder fietsen, scooters en steps (!).

6.500 deelvoertuigen in Rotterdam

De gemeente heeft besloten 6.500 deelvoertuigen in de stad toe te laten. Hieronder valleen 3000 fietsen, 2000 brommers, 1000 elektrische steps en 500 andere vormen van deelvervoer. Check is het nieuwste bedrijf met een vergunning en mag 400 scooters in de stad plaatsen.

Meer vergunningen bij hoge vraag

Voor zo’n grote stad als Rotterdam klinkt 6.500 wellicht als een laag aantal deelvoertuigen. De tijd zal uitwijzen of dit genoeg is. De gemeente heeft echter aangegeven om meer of minder vergunningen uit te geven als de vraag stijgt of daalt.

Voor steps, bakfietsen en andere vervoersmiddelen zijn nu geen vergunningen verleend.

Naast de huidige aanbieders in de stad verwelkomt Rotterdam ook een nieuwe partij voor elektrische scooters: Check. Net als GoSharing, dat startte vlak voor de invoering van de verplichte vergunning, biedt Check ook 400 elektrische scooters om te delen.

Ruimte voor innovatie

De gemeente heeft 500 vergunningen beschikbaar voor “andere vormen van deelvervoer.” De bestuurders geven aan dat de ontwikkelingen razendsnel gaan. De 500 vergunningen zijn beschikbaar voor voertuigen die nu nog niet bestaand. Zo geeft de gemeente het voorbeeld van bakfietsen als deelvoertuigen. Door deze beslissing geeft Rotterdam aan open te staan voor innovatie in de vervoerssector.

Step

Opvallend is de toevoeging van vergunningen voor 1.000 elektrische steppen. Waar grote steden in het buitenland allemaal wel een aanbieder van elektrische steps hebben, is dat in Nederland niet het geval. Dat komt omdat de elektrische step nog niet toegestaan zijn op de Nederlandse wegen.

Door de elektrische steps mee te nemen in het vergunningensysteem kan de gemeente snel handelen zodra het RDW de steps goedkeurt. Aan de andere kant missen de Rotterdammers hierdoor 1.000 deelvoertuigen die voorlopig niet de weg op komen.