Waarom micromobiliteit?
Micromobiliteit is mobiliteit met vervoersmiddelen die tot 500 kilogram wegen. Momenteel is de auto het meest gebruikte vervoersmiddel. Maar waarom gebruiken we een voertuig van meer dan 1500 kilogram om een mens te vervoeren die gemiddeld slechts 75 kilogram weegt? Micromobiliteit maakt je reis gemakkelijker, goedkoper en groener.
Uiteraard zijn niet alle afstanden geschikt voor micromobiliteit. Maar uit onderzoek blijkt 50 tot 60% van de afgelegde kilometers tripjes zijn tot 8 kilometer in lengte. Daar is een meer dan 1500 kilogram wegende auto natuurlijk niet voor nodig.
Micromobiliteit is gemakkelijker
Woon-werk verkeer is de belangrijkste reden waarom we reizen. En die reis is niet altijd even prettig: lange files met de auto of drukte en vertragingen met de trein. Micromobiliteit is een stuk gemakkelijker. Je hebt zelf het heft in handen welke route je neemt en wanneer je vertrekt.
Daarnaast hoef je niet eindeloos op zoek te gaan naar een parkeerplek. Veel vormen van micromobiliteit mag je gewoon op de stoep parkeren.
Micromobiliteit is goedkoper
Ondanks alle innovaties rondom de auto, is autorijden niet goedkoper geworden. Amerikaanse onderzoekers hebben berekend dat sinds de introductie van de Ford Model T, autorijden ongeveer 70 cent per afgelegde mijl kost.
Dat komt vooral door het gewicht. Door nieuwe innovaties worden auto’s zwaarder, waardoor weer sterkere motoren, remmen en ophanging nodig zijn. Die maken de auto ook weer zwaarder.
Maar ook de motor is niet heel efficiënt Bij benzine-motoren wordt 35% van de energie omgezet in beweging, de rest in warmte. Maar een klein deel (5%) van die beweging is nodig om de passagier te vervoeren. De rest is nodig om de rest van de auto in beweging te brengen.
Uiteindelijk is de efficiëntie van de auto dus laag. Maar 5% van de 35%, dus slechts 1,75% wordt gebruikt om passagiers te vervoeren. Voor elke liter die je tankt, wordt dus maar ongeveer 20 milliliter gebruikt om passagiers te vervoeren. Maar je betaalt natuurlijk de hele liter.
Micromobiliteit is groener
Elke liter benzine die je gebruikt met de auto zorgt ook voor uitstoot van CO2. Dat is natuurlijk slecht voor het milieu. Micromobiliteit gebruikt vaak elektrische motoren, die geen uitlaat hebben. Bovendien zijn elektrische motoren een stuk efficiënter dan benzine-motoren. Zelfs als de elektriciteit opgewerkt wordt in een kolencentrale, stoten elektromotoren per kilometer maar een tot twee procent van de CO2 uit die een auto zou uitstoten.