Micromobiliteit is het ontbundelen van de auto in kleinere, elektrische voertuigen gericht op een specifiek doel. Deze trend wordt ondersteund door technologie die delen mogelijk maakt, waardoor je niet al deze voertuigen hoeft te kopen.

De stad leefbaarder maken

Het doel van de website Micromobiliteit.nl is bijdragen om steden leefbaarder te maken. Dat willen we bereiken met minder auto’s, waardoor meer ruimte is voor de mens en een groene leefomgeving. In het vervangen van die auto’s is micromobiliteit dé oplossing.

Micromobiliteit is het ontbundelen van de auto

In het kort is micromobiliteit het ontbundelen van de auto. De auto wordt gebruikt voor lange ritten maar ook korte ritjes, en met veel bagage maar ook vaak met weinig bagage. Voor veel ritten is de auto zwaar overgekwalificeerd. Meer dan 50% van alle autoritten in Nederland zijn korter dan 7,5 kilometer. Een dure, grote en snelle auto is dan overdreven.

50% van de autoritten in Nederland zijn korter dan 7,5 kilometer. Een dure, grote, snelle auto is dan overdreven.

Een micromobiliteit voertuig gebruiken in plaats van de auto

Met ontbundelen bedoelen we het overstappen op speciale voertuigen specifiek ontworpen voor bepaalde ritten. Bijvoorbeeld de elektrische Biro voor woon-werkverkeer en de elektrische bakfiets voor tripjes naar de winkel of het naar school brengen van kinderen. Deze nieuwe voertuigen noemen we micromobiliteit: kleine voertuigen geschikt voor een bepaalde taak. Zo’n voertuig is gemakkelijker, milieubewuster, maar ook een stuk goedkoper dan de auto.

Voorbeelden van Micromobiliteit voertuigen: de elektrische step, bakfiets, elektrische scooter en Biro

Hand in hand met nieuwe alternatieven voor eigendom

Micromobiliteit gaat hand in hand met een andere trend in de wereld van mobiliteit: alternatieven voor het kopen van voertuigen. Deze alternatieven zijn bijvoorbeeld delen of leasen. Deze alternatieven voor eigendom maakt het ontbundelen van auto’s verder mogelijk. Niet langer is het nodig om voor elk soort ritje een micromobiliteit voertuig te kopen. Micromobiliteit voertuigen die je vaak zou gebruiken koop je, voertuigen die je sporadisch nodig hebt deel je met anderen en huur je via een app. Bijvoorbeeld het huren van een bakfiets met Cargoroo of het huren van een scooter met Felyx.

De traditionele auto kan ook gedeeld worden, via Greenwheels. Start-ups zoals Felyx en Lev combineren nieuwe voertuigen met nieuwe vormen van eigendom

Toekomstbeeld door het ontbundelen van de auto

Kortom: door micromobiliteit zullen we in de toekomst minder vaak de auto gebruiken. De auto zal niet direct verdwijnen, maar veel huishoudens zullen het met één in plaats van twee auto’s kunnen doen. Andere huishoudens vervangen de auto volledig door een combinatie van micromobiliteit en het openbaar vervoer. Daardoor is er meer ruimte voor mensen in de stad. En in plaats van de auto zien we meer kleinere voertuigen, die gekocht zijn of steeds vaker gedeeld worden.

Combinatie van technologie maakt micromobiliteit mogelijk

Micromobiliteit is geen baanbrekend nieuw idee. De fiets en bakfiets zijn geen nieuwe voertuigen. Maar het is juist nieuwe technologie die nieuwe voertuigen mogelijk maken. Aan de ene kant maken elektrische motoren en accu’s het mogelijk om kleine voertuigen efficiënt aan te drijven. Niet langer is een logge, gecompliceerde brandstof motor nodig. Aan de andere kant maken technologie als 4G en smartphones nieuwe vormen van eigenaarschap mogelijk, zoals delen door te huren via een app in de telefoon.